Безусловните рефлекси се включват от дразненето на механо-вкусовите рецептори при попадане на храна в устната кухина. От особено значение е вкусовата рецепция.
Условните рефлекси се осъществяват на второсигнална (словесна) основа. Те задействат при споменаване за вида на храната, при показване на снимки на храна, чрез представа за храната. И.П.Павлов нарича този начален сок "запалителен или апетитен", който има голямо значение, тъй като храната заварва в стомаха стомашен сок, който осигурява незабавното й смилане. От друга страна апетитният сок дразни рецепторите в стомашната лигавица, като по пътя на положителната обратна връзка повишаваа още повече възбудимостта на хранителния център и усилва стомашната секреция. Тази първа фаза е кратка и обезпечава по-малко от 1/10 от цялото количество отделен стомашен сок при храненето.
0 comments:
Post a Comment