Monday 4 October 2010

Секреция на стомашен сок

Стомахът играе главна роля в процесите на храносмилане. Той се запълва постепено с храна, която се наслоява на пластове един върху друг.

Скоростта на разграждане на храната зависи от количеството и вида на приетата храна и отделените смилателни сокове. Скоростта на изпразване на стомаха зависи от количеството и вида на погълнатата храна.

Стомашният сок се отделя от стомашните жлези — общото количество отделен стомашен сок за 24 ч. е около 2-3 л. Състав: органични и неорганични вещества, от които най-важна е солната киселина, която обуславя неговата висока киселинност - рН 0,9-2. Солната киселина предизвиква набъбване на белтъците, поддържа оптимално рН за действието на стомашните ензими, превръща пепсиногена в пепсин, разрушава структурата на някои растителни тъкани, има бактерицидно действие. Тя не оказва разрушително действие върху стомашната стена поради секрецията на слуз с алкална реакция, която покрива повърхността на лигавицата.

Стомашният сок отделя следните ензими:

- протеолитични ензими - пепсиногени, които под влияние на солната киселина се превръщат в активни пепсини. В кисела среда при оптимално средно рН 1,5 те разграждат белтъците до по-малки белтъчни комплекси.

- амилолитични ензими - смилането на въглехидратите започва в устната кухина с амолитичните ензими амилаза и малтаза, съдържащи се в слюнката. Амилазата разгражда полизахаридите до дизахариди, хидролизира скорбялата, а малтазата - дизахаридите до монозахарида глюкоза. Разграждането на въглехидратите под действието на слюнчената амилаза и малтаза продължава в стомаха до 1-1,5ч, през което време храната напълно се пропива от стомашния сок. Действието на амилазата и малтазата продължава в стомаха, в тънкото и дебело черво.

- липолитични ензими - липаза, действа в кисела среда -рН оптимум 4-5, като атакува само емулгираните масти (предимно на млякото) и ги разгражда до висши мастни киселини.

0 comments:

Post a Comment